Save Askoy II

 BACK | PREVIOUS | NEXT


Blankenberge-Online, 25 december 2009
 De Askoy II een verhaal met ups en downs

Blankenberge 25 december 2009.

De grote droom van de gebroeders Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge om het wrak van het voormalig zeiljacht van Jacques Brel naar België terug te halen en het hier opnieuw zeewaardig te maken zit momenteel muurvast.

De reeds gezandstraalde romp van het zeiljacht de Askoy II, die twee jaar geleden in Nieuw-Zeeland werd vlotgetrokken, ligt momenteel troosteloos op de kade van het Stedelijk Havenbedrijf in Oostende.

Piet Wittevrongel: "De Maritime Site in Oostende die ons destijds van alles heeft beloofd is in vereffening gegaan, waardoor ons oorspronkelijk plan om de Askoy II daar te kunnen restaureren in duigen is gevallen. Gelukkig is het 'Kustactieplan' die ons een subsidie van 70.000 euro heeft toegezegd waarbij we in 2010 een toeristisch project moesten uitwerken rond de boot, bereid ons een jaar uitstel geven."

Ondertussen heeft de vzw Save the Askoy II met de medewerking van de stad een principe-overeenkomst met het Vlaams Gewest voor een stuk grond in Blankenberge die weliswaar nog steeds niet ondertekend is waardoor er onzekerheid blijft bestaan.

Piet Wittevrongel: "Onlangs hebben we bij burgemeester Ludo Monset aangeklopt met de vraag om het dossier voor het stuk grond hier in Blankenberge te helpen op gang trekken en te bespoedigen. Ik moet zeggen dat de stad heel behulpzaam is geweest ons daarin te steunen, ook wat de administratieve kant van de zaak betreft worden we enorm geholpen."

Keuze maken tussen Blankenberge of Antwerpen

Eén ding staat vast, in ieder geval moet de boot zo spoedig mogelijk weg uit de stad Oostende. De beslissing waar naar toe zullen de broers Wittevrongel beslissen uiterlijk op 15 januari 2010. Er zijn momenteel twee pistes mogelijk.

Piet Wittevrongel: "De eerste mogelijkheid die we hebben is de romp naar Blankenberge brengen en de kaart te trekken van het 'Kustactieplan' waarbij we een forse subsidie van 70.000 euro zouden krijgen. Als we deze weg bewandelen komt de restauratie op de tweede plaats en moeten we in de eerste instantie een toeristisch project uitwerken om aan de voorwaarden van het 'Kustactieplan' te voldoen. Daarbij denken we o.a. om de romp te overdekken met een houten frame en een zeil om dan binnenin een museum onder te brengen met een cafétaria, enz... dit in afwachting van betere tijden. "

Een tweede piste die zich aanbiedt is het aanbod van iemand die een scheepswerf heeft in Antwerpen en die als toekomstig visitekaartje voor zijn bedrijf dolgraag het metaalwerk de Askoy II zou willen restaureren en bovendien ook nog wil tussenkomen in de kosten ervan.

Staf Wittevrongel: "Indien we kiezen voor deze piste komt de onmiddelijke verhuis naar Blankenberge te vervallen en verliezen we uiteraard ook de subsidie van het 'Kustactieplan'. Het is zeker het overwegen waard, de kandidaat is een serieus persoon die zich zeer goed heeft geïnformeerd en blijkbaar even zot is als wij om zich mee in het avontuur te storten. Als we opteren om de boot naar Antwerpen over te brengen zitten we weliswaar op de piste van de restauratie."

Merchandising

Eens de romp gerestaureerd is zou de boot alsnog naar Blankenberge komen om hier verder af te werken telkens er genoeg geld voorhanden is. Om de nodige fondsen in het laatje te brengen daarvoor worden er nu reeds aan allerlei vormen van merchandising op poten gezet.

Piet Wittevrongel: "We hebben het plan opgevat om de slechte stukken die toch sowieso uit de romp verwijderd moeten worden te verkopen als soort relikwieën eventueel voorzien van teksten uit Brel zijn liedjes. Het eerste stuk is reeds besteld en zal 250 euro opbrengen.
Er worden eveneens natuurgetrouwe maquettes gemaakt van de Askoy II waarvan er reeds twee zijn verkocht. Daarnaast beschikken we over posters, dvd's met eigen filmmateriaal over de berging in Nieuw-Zeeland en over een prachtig fotoboek in een beperkte oplage, een echt collectors item dus."

De beslissing valt in januari 2010

Wat we in januari ook beslissen, de eindbestemming van de gerestaureerde Askoy II wordt uiteindelijk toch Blankenberge, zegt Piet Wittevrongel.
"We hopen uiteraard dat er binnenkort schot in de zaak komt over het stuk grond in Blankenberge... zolang er niets ondertekend is staan we natuurlijk nergens. Eens dat probleem van de baan is zouden we hem kunnen overbrengen naar hier en hem heel graag tegen de Havenfeesten van 2010 voor het eerst willen gebruiken als attractiepool."

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Blankenberge-Online 25/12/2009 - © Tekst en afbeelding(en) mogen gebruikt worden mits duidelijke bronvermelding (www.blankenberge-online.be)


© Save Askoy II npo/asbl/vzw